De onderzoekers bij Antarctica wisten niet wat ze zagen. Een groep orka’s had een Weddell zeehond van een ijsschots verjaagd. De ‘killer whales’ waren klaar om toe te slaan, toen er een enorme bultrug opdook. Deze walvis hield de orka’s op afstand, draaide zich om en bracht de zeehond op zijn buik in veiligheid. Het dier gebruikte zijn flippers om de zeehond op de veilige plek te houden. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Het verdedigen van andere dieren dan hun eigen jongen, is inmiddels meer dan 100 keer waargenomen. Een poging van bultruggen om het kalf van een grijze walvis te redden, is zelfs gefilmd. Deze  superhelden van de oceaan, staan bekend als vrolijke en speelse dieren. In 2018 liet een bultrug zijn kunsten zien in de zee voor Kijkduin. Met metershoge sprongen vermaakte hij de toeschouwers op het strand.

In de paartijd zetten de bultrug mannen hun meest acrobatische sprongen in om de vrouwen te bekoren. Ze zingen hen ook toe met een uitgebreid repertoire, waarbij ze hun liedjes  regelmatig herhalen. Hun stemgeluid draagt wel 16 kilometer ver en de meest populaire melodieën verspreiden zich dan ook over een groot gebied. Deze tophits veranderen in de loop van de jaren en worden afgedankt als ze hun betoverende werking verloren hebben.  

Heel vrolijk en vreedzaam tot zover, maar er is helaas een andere kant. De opgewonden heren kunnen onderling nogal agressief worden. Ze slaan dan met hun kolossale koppen tegen elkaar en vechten soms tot er bloed vloeit. De bultrug in ons verhaal doet aan dat geweld natuurlijk niet mee. Hij imponeert de vrouwen met zijn prachtige zang en  geweldige buitelingen. Als dat niet genoeg  indruk maakt, heeft hij altijd nog het verhaal over zijn bezoek aan koning Neptunus. En hoewel onze bultrug nooit opschept over zijn veroveringen, hebben we toch gehoord dat dit geweldig goed werkt.